ΠΩΣ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΕΡΜΑΤΙΝΕΣ ΤΣΑΝΤΕΣ ΜΑΣ. ή αλλιώς “ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ”

Οι τσάντες που είναι φτιαγμένες από ποιοτικά δέρματα αξίζουν μια προσεκτική περιποίηση! Μια δερμάτινη τσάντα είναι ένα ιδιαίτερο αντικείμενο που καθημερινά μας θυμίζει με την μυρωδιά του ότι κρατάμε στα χέρια μας ένα πολύτιμο προϊόν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δερμάτινη τσάντα είναι ένα οργανικό αντικείμενο που αν το αφήσουμε στην τύχη του, το δέρμα του θα γίνει ξηρό και θαμπό. Είναι λοιπόν απαραίτητο η περιποίηση της τσάντας μας να είναι συχνή, αν θέλουμε να την απολαύσουμε για πολλά-πολλά χρόνια!

Πριν όμως ξεκινήσουμε, καλό είναι να ξέρουμε μερικά πράγματα για το δέρμα.

ΠΟΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΔΕΨΕΙΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΑ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΑ?
 1. ΔΕΡΜΑ ΦΥΤΙΚΟ, είναι ένα δέρμα που η δέψη του (η κατεργασία του) έχει γίνει με τανίνη. Κύριο πλεονέκτημα, η τεράστια αντοχή στο χρόνο, κύριο όμως μειονέκτημα ότι χάνει τη ζωηράδα του χρώματός του όταν βραχεί ή εκτεθεί για μεγάλο διάστημα σε ηλιοφάνεια.
 2. ΧΡΩΜΙΟΥ, είναι το δέρμα που η δέψη του έχει γίνει με χρώμιο (χημική επεξεργασία) και είναι ανθεκτικό στο νερό και στο χρόνο.
 3. PIENO FIORE (Ιταλικός όρος), είναι το δέρμα που η επεξεργασία που έχει υποστεί, αφήνει τον πόρο του δέρματος να φαίνεται με την πρώτη ματιά και η υφή του δείχνει και να είναι φυσική (natural).
 4. ΣΤΙΛΒΩΜΕΝΑ (ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΑ), είναι τα δέρματα που έχουν επεξεργαστεί με ειδικά βερνίκια για να αποκτήσουν την γυαλιστερή τους όψη.
 5. ΝΑΠΠΑ (nappa), τύπος δέρματος πολύ μαλακός με φυσική επιφάνεια χωρίς επικάλυψη που κρύβει τον πόρο του δέρματος.
ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΕΡΜΑΤΩΝ
  1. Δέρματα με παχιά επικάλυψη χρώματος, έτσι ώστε να έχουν ομοιόμορφη επιφάνεια.
  2. Δέρματα NUBUCK ή ΣΑΜΟΥΑ που η εξωτερική επιφάνειά τους (επιδερμίδα) ξύνεται για να αποκτήσει την χαρακτηριστική βελούδινη όψη.
  3. Καστόρι, είναι το ΚΑΤΩ μέρος του δέρματος και προέρχεται από τον οριζόντιο διαχωρισμό του (σχίσιμο) σε δύο στρώσεις στην πρώτη φάση της κατεργασίας του. Δέρμα με βελούδινη υφή και ζωντανά χρώματα αλλά μικρότερης αντοχής.
  4. Ανιλίνης, είναι τα δέρματα που έχουν υφή φυσική και “βάθος’ στο χρώμα τους αφού λείπει οποιαδήποτε επεξεργασία στην επιφάνειά τους, γι αυτό και είναι δέρματα πανέμορφα αλλά ντελικάτα.
ΠΩΣ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ.

Ξεκινάμε βουρτσίζοντας την τσάντα μας με μια βούρτσα για υφάσματα, ώστε να αφαιρέσουμε την σκόνη που έχει εισχωρήσει στους πόρους του δέρματος.

Μετά με μαλακό πανάκι περνάμε την τσάντα με μια ειδική, καθαριστική και θρεπτική κρέμα που υπάρχει στο εμπόριο από διάφορες εταιρείες καλλυντικών περιποίησης δέρματος.

Αναφέρω, χωρίς την παραμικρή διάθεση διαφήμισης συγκεκριμένης μάρκας, απλά από προσωπική εμπειρία, την CREME ESSENTIELLE της εταιρείας MELTONIAN).

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Η χρήση παρόμοιου σκευάσματος είναι θεμιτή μόνο ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΡΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ NUBUCK ΚΑΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑ. Επίσης κατά την παραπάνω διαδικασία καλό θα ήταν να προσεχθούν τα μεταλλικά στοιχεία της τσάντας τυλίγοντάς τα με απλή μεμβράνη τροφίμων.

Για τα καστόρια και τα σαμουά (nubuck) κυκλοφορούν στο εμπόριο καθαριστικά σπρευ και ειδικές γόμες που μπορούν να βοηθήσουν στον ελαφρύ καθαρισμό.

Η διαδικασία αυτή καθαρισμού (ανάλογα με τη χρήση) πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 2-3 φορές τον μήνα, αν θέλουμε να διατηρήσουμε την τσάντα μας φρέσκια και ζωντανή για πολλά -πολλά χρόνια!

ΠΩΣ ΠΕΡΙΠΟΙΟΥΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ.

Ας σκεφτούμε το δέρμα μας που ξηραίνεται, αφυδατώνεται και αν δεν το φροντίσουμε αποκτά έντονα τα σημάδια του χρόνου. Το ίδιο θα συμβεί και με το δέρμα της τσάντας μας αν δεν πάρουμε τα μέτρα μας.

Ας πάρουμε λοιπόν μια ενυδατική και θρεπτική κρέμα προσώπου (είτε δικιά μας, είτε ειδική δερμάτων του εμπορίου) και ας βάλουμε μια μικρή ποσότητα σε μαλακό πανάκι τρίβοντάς το ανάμεσα στα δάχτυλά μας για να ποτήσει το ύφασμα. Αφού απλώσουμε απαλά στην τσάντα μας, αφήνουμε να περάσουν 10 λεπτά και μετά με στεγνό πανί αφαιρούμε τα υπολείμματα που τυχόν έχουν μείνει πάνω στο δέρμα.

Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΤΣΑΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΤΑΓΜΕΝΕΣ ΑΠΟ NUBUCK H KAΣΤΟΡΙ

Το δέρμα από τη φύση του δεν μπορεί να είναι εντελώς αδιαπέραστο απ’ το νερό, οπότε σε περίπτωση που η τσάντα σας εκτίθεται στη βροχή καλό είναι να περαστεί με ουδέτερο κερί μέλισσας (υπάρχουν πολλά στο εμπόριο).

Προσοχή όμως, δοκιμάστε σε σημείο που δεν φαίνεται διότι υπάρχει περίπτωση ακόμη και όταν στεγνώσει να σκουρήνει ελαφρά την απόχρωση του δέρματος. Εναλλακτική λύση μπορεί να είναι τα αδιαβροχοποιητικά σπρευ του εμπορίου, χρειάζονται όμως συχνή επανάληψη.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΧΟΥΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΔΕΡΜΑΤΙΝΕΣ ΤΣΑΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΤΑΓΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΔΕΡΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΤΣΑΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΕΡΜΑ ΝUBUCK Η KAΣΤΟΡΙ.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΤΡΟΠΟ

Πέρα από τα προϊόντα του εμπορίου υπάρχουν διάφορα tips για τον καθαρισμό με φυσικό τρόπο. Το εσωτερικό της φλούδας της μπανάνας είναι ένα θαυμάσιο υλικό για να γυαλίσετε ένα δερμάτινο αντικείμενο (προσοχή, όχι καστόρια και nubuck)

Με ένα πανί μαλακό παίρνετε το εσωτερικό της φλούδας και το απλώνετε στο δέρμα περιστροφικά και μετά με στεγνό και καθαρό πανί το γυαλίζετε. Λεκέδες από αίμα, μπορούν να αντιμετωπιστούν ικανοποιητικά, απλώνοντας πάνω τους λίγο οξυγονούχο νερό (πωλείται στα φαρμακεία) και μετά χρησιμοποιώντας ένα μαλακό πανί ή μια χαρτοπετσέτα στεγνώνετε τον λεκέ. Αν στα δερμάτινα αντικείμενά σας έχουν εμφανιστεί λεκέδες μούχλας, διαλύστε λίγο καθαρό οινόπνευμα σε νερό και με προσοχή “κτυπήστε” – ταμπονάρετε τους λεκέδες με πανάκι εμποτισμένο με αυτό το υγρό. Αμέσως μετά πλένετε με διάλυμα νερού και σαπουνιού. Για να αφαιρέσετε ένα λεκέ από μελάνι, δοκιμάστε βάζοντας μια ικανοποιητική ποσότητα βαζελίνης πάνω στο λεκέ και αφήστε για μια μέρα. Καθαρίζετε τον λεκέ με πανάκι ή χαρτοπετσέτα ελαφρά βρεγμένη.

Στην περίπτωση που υπάρχουν διάφοροι λεκέδες στο δέρμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα διάλυμα από αγνό παρθένο ελαιόλαδο, ξύδι λευκό, μια ελάχιστη ποσότητα οινόπνευμα και ελάχιστο σαπούνι υγρό. Με το μείγμα αυτό απλώνουμε περιστροφικά με ένα σφουγγάρι μαλακό πάνω στους λεκέδες, το αφήνουμε να δράσει για λίγα δευτερόλεπτα και μετά με ένα άλλο σφουγγάρι εμποτισμένο σε νερό, το πλένουμε και το στεγνώνουμε με πολλή προσοχή αποφεύγοντας την απ’ ευθείας θερμότητα.

Μερικές φορές, όταν έχουμε ένα λεκέ ή βρωμιά που δεν έχει εισχωρήσει σε βάθος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια γόμα για μολύβια άσπρη, τρίβοντας ελαφρά τον λεκέ. Επίσης σε αντικείμενα που είναι φτιαγμένα με δέρματα επιδερμίδας και όχι NUBUCK ή καστόρια (παπούτσια, ζώνες, τσάντες κ.λ.π) μπορούμε να τους δώσουμε φρεσκάδα και λάμψη χρησιμοποιώντας λάδι για μωρά (baby oil).)

Αν για κάποιο λόγο η τσάντα σας βραχεί, αφήστε την να στεγνώσει καλά μόνη της, χωρίς τη χρήση κάποιας πηγής θερμότητας (όπως π.χ. σεσουάρ) γιατί το δέρμα θα ξεραθεί και θα χάσει την ελαστικότητά του. Μην ακουμπάτε την τσάντα σας σε ρούχα που το χρώμα τους δεν είναι φιξαρισμένο (π.χ. jeans)

ΠΩΣ ΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ ΜΙΑ ΤΣΑΝΤΑ.

Φυλάξτε την τσάντα σας σε υφασμάτινο σακούλι φύλαξης, όπως αυτό που προσφέρει δωρεάν η horsePOWER σε κάθε αγορά, ή εναλλακτικά σε κάποιο κουτί από χαρτόνι, γεμίστε την τσάντα σας με χαρτί λευκό και μαλακό (όχι τυπωμένο χαρτί γιατί μπορεί να λερώσει το εσωτερικό της τσάντας σας) ώστε να κρατάει την φόρμα της. Στην συσκευασία, προσθέστε 2-3 σακουλάκια που απορροφούν την υγρασία. Αερίζετε την τσάντα σας κάθε δυο βδομάδες για να μην εμφανιστούν σημάδια μούχλας πάνω στο δέρμα.

Είναι βέβαιο ότι η σωστή φροντίδα του δέρματος θα σας εξασφαλίσει την μακροζωία και την ζωντάνια των αγαπημένων σας δερμάτινων αντικειμένων.