Εργαστήριο δέρματος

Γιατί η αγορά ελληνικών τσαντών και προϊόντων horsePOWER είναι μια αγορά εξαιρετική

ΓΙΑΤΙ Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΣΑΝΤΩΝ & λοιπών προϊόντων horsePOWER EINAI μια αγορά EΞΑΙΡΕΤΙΚΗ?

Τα horsePOWER προιόντα είναι πάντα μια εξαιρετική αγορά για πολλούς και πραγματικούς λόγους.

1. Κάθε ένα προϊόν horsePOWER είναι εξ’ ολοκλήρου σχεδιασμένο και φτιαγμένο στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Κέρκυρα, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της τοπικής και εθνικής οικονομίας καθώς και στην καταπολέμηση της ανεργίας.

2. Η σφραγίδα horsePOWER, υπογράφει ένα μοναδικό και ποιοτικό κάθε φορά προϊόν, δίνοντας πραγματική αξία, νόημα και την περηφάνια που αρμόζει στο ταμπελάκι MADE IN GREECE!

3. Τα προϊόντα της horsePOWER χαρακτηρίζονται για τον μοναδικό τους σχεδιασμό, την ποιότητα και το ιδιαίτερο στυλ που απευθύνεται σε άτομα με προσωπικό γούστο και άποψη στην αισθητική.

4. Το στυλ της horsePOWER ήταν πάντα και θα παραμείνει μοναδικό γιατί κάθε της κομμάτι φτιάχνεται με ξεχωριστή φροντίδα και προσοχή στην κάθε του λεπτομέρεια..

5. Η ευχέρεια της horsePOWER να δημιουργεί προϊόντα μοναδικά και πολλές φορές εξατομικευμένα είναι αποτέλεσμα της χειροποίητης κατασκευής τους και της υψηλής τεχνογνωσίας σε ότι αφορά το Δέρμα.

6. Τέλος, η αγορά ενός προϊόντος horsePOWER επιβραβεύει την δημιουργικότητα και το ταλέντο ανθρώπων που έχουν μεράκι για την δουλειά τους!

Σφραγίδα Horse Power Manufacturers σε δέρμα

Φροντίδα Δέρματος

ΠΩΣ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΕΡΜΑΤΙΝΕΣ ΤΣΑΝΤΕΣ ΜΑΣ. ή αλλιώς “ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ”

Οι τσάντες που είναι φτιαγμένες από ποιοτικά δέρματα αξίζουν μια προσεκτική περιποίηση! Μια δερμάτινη τσάντα είναι ένα ιδιαίτερο αντικείμενο που καθημερινά μας θυμίζει με την μυρωδιά του ότι κρατάμε στα χέρια μας ένα πολύτιμο προϊόν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δερμάτινη τσάντα είναι ένα οργανικό αντικείμενο που αν το αφήσουμε στην τύχη του, το δέρμα του θα γίνει ξηρό και θαμπό. Είναι λοιπόν απαραίτητο η περιποίηση της τσάντας μας να είναι συχνή, αν θέλουμε να την απολαύσουμε για πολλά-πολλά χρόνια!

Πριν όμως ξεκινήσουμε, καλό είναι να ξέρουμε μερικά πράγματα για το δέρμα.

ΠΟΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΔΕΨΕΙΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΑ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΑ?
 1. ΔΕΡΜΑ ΦΥΤΙΚΟ, είναι ένα δέρμα που η δέψη του (η κατεργασία του) έχει γίνει με τανίνη. Κύριο πλεονέκτημα, η τεράστια αντοχή στο χρόνο, κύριο όμως μειονέκτημα ότι χάνει τη ζωηράδα του χρώματός του όταν βραχεί ή εκτεθεί για μεγάλο διάστημα σε ηλιοφάνεια.
 2. ΧΡΩΜΙΟΥ, είναι το δέρμα που η δέψη του έχει γίνει με χρώμιο (χημική επεξεργασία) και είναι ανθεκτικό στο νερό και στο χρόνο.
 3. PIENO FIORE (Ιταλικός όρος), είναι το δέρμα που η επεξεργασία που έχει υποστεί, αφήνει τον πόρο του δέρματος να φαίνεται με την πρώτη ματιά και η υφή του δείχνει και να είναι φυσική (natural).
 4. ΣΤΙΛΒΩΜΕΝΑ (ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΑ), είναι τα δέρματα που έχουν επεξεργαστεί με ειδικά βερνίκια για να αποκτήσουν την γυαλιστερή τους όψη.
 5. ΝΑΠΠΑ (nappa), τύπος δέρματος πολύ μαλακός με φυσική επιφάνεια χωρίς επικάλυψη που κρύβει τον πόρο του δέρματος.
ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΕΡΜΑΤΩΝ
  1. Δέρματα με παχιά επικάλυψη χρώματος, έτσι ώστε να έχουν ομοιόμορφη επιφάνεια.
  2. Δέρματα NUBUCK ή ΣΑΜΟΥΑ που η εξωτερική επιφάνειά τους (επιδερμίδα) ξύνεται για να αποκτήσει την χαρακτηριστική βελούδινη όψη.
  3. Καστόρι, είναι το ΚΑΤΩ μέρος του δέρματος και προέρχεται από τον οριζόντιο διαχωρισμό του (σχίσιμο) σε δύο στρώσεις στην πρώτη φάση της κατεργασίας του. Δέρμα με βελούδινη υφή και ζωντανά χρώματα αλλά μικρότερης αντοχής.
  4. Ανιλίνης, είναι τα δέρματα που έχουν υφή φυσική και “βάθος’ στο χρώμα τους αφού λείπει οποιαδήποτε επεξεργασία στην επιφάνειά τους, γι αυτό και είναι δέρματα πανέμορφα αλλά ντελικάτα.
ΠΩΣ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ.

Ξεκινάμε βουρτσίζοντας την τσάντα μας με μια βούρτσα για υφάσματα, ώστε να αφαιρέσουμε την σκόνη που έχει εισχωρήσει στους πόρους του δέρματος.

Μετά με μαλακό πανάκι περνάμε την τσάντα με μια ειδική, καθαριστική και θρεπτική κρέμα που υπάρχει στο εμπόριο από διάφορες εταιρείες καλλυντικών περιποίησης δέρματος.

Αναφέρω, χωρίς την παραμικρή διάθεση διαφήμισης συγκεκριμένης μάρκας, απλά από προσωπική εμπειρία, την CREME ESSENTIELLE της εταιρείας MELTONIAN).

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Η χρήση παρόμοιου σκευάσματος είναι θεμιτή μόνο ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΡΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ NUBUCK ΚΑΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑ. Επίσης κατά την παραπάνω διαδικασία καλό θα ήταν να προσεχθούν τα μεταλλικά στοιχεία της τσάντας τυλίγοντάς τα με απλή μεμβράνη τροφίμων.

Για τα καστόρια και τα σαμουά (nubuck) κυκλοφορούν στο εμπόριο καθαριστικά σπρευ και ειδικές γόμες που μπορούν να βοηθήσουν στον ελαφρύ καθαρισμό.

Η διαδικασία αυτή καθαρισμού (ανάλογα με τη χρήση) πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 2-3 φορές τον μήνα, αν θέλουμε να διατηρήσουμε την τσάντα μας φρέσκια και ζωντανή για πολλά -πολλά χρόνια!

ΠΩΣ ΠΕΡΙΠΟΙΟΥΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ.

Ας σκεφτούμε το δέρμα μας που ξηραίνεται, αφυδατώνεται και αν δεν το φροντίσουμε αποκτά έντονα τα σημάδια του χρόνου. Το ίδιο θα συμβεί και με το δέρμα της τσάντας μας αν δεν πάρουμε τα μέτρα μας.

Ας πάρουμε λοιπόν μια ενυδατική και θρεπτική κρέμα προσώπου (είτε δικιά μας, είτε ειδική δερμάτων του εμπορίου) και ας βάλουμε μια μικρή ποσότητα σε μαλακό πανάκι τρίβοντάς το ανάμεσα στα δάχτυλά μας για να ποτήσει το ύφασμα. Αφού απλώσουμε απαλά στην τσάντα μας, αφήνουμε να περάσουν 10 λεπτά και μετά με στεγνό πανί αφαιρούμε τα υπολείμματα που τυχόν έχουν μείνει πάνω στο δέρμα.

Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΤΣΑΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΤΑΓΜΕΝΕΣ ΑΠΟ NUBUCK H KAΣΤΟΡΙ

Το δέρμα από τη φύση του δεν μπορεί να είναι εντελώς αδιαπέραστο απ’ το νερό, οπότε σε περίπτωση που η τσάντα σας εκτίθεται στη βροχή καλό είναι να περαστεί με ουδέτερο κερί μέλισσας (υπάρχουν πολλά στο εμπόριο).

Προσοχή όμως, δοκιμάστε σε σημείο που δεν φαίνεται διότι υπάρχει περίπτωση ακόμη και όταν στεγνώσει να σκουρήνει ελαφρά την απόχρωση του δέρματος. Εναλλακτική λύση μπορεί να είναι τα αδιαβροχοποιητικά σπρευ του εμπορίου, χρειάζονται όμως συχνή επανάληψη.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΧΟΥΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΔΕΡΜΑΤΙΝΕΣ ΤΣΑΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΤΑΓΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΔΕΡΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΤΣΑΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΕΡΜΑ ΝUBUCK Η KAΣΤΟΡΙ.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΤΡΟΠΟ

Πέρα από τα προϊόντα του εμπορίου υπάρχουν διάφορα tips για τον καθαρισμό με φυσικό τρόπο. Το εσωτερικό της φλούδας της μπανάνας είναι ένα θαυμάσιο υλικό για να γυαλίσετε ένα δερμάτινο αντικείμενο (προσοχή, όχι καστόρια και nubuck)

Με ένα πανί μαλακό παίρνετε το εσωτερικό της φλούδας και το απλώνετε στο δέρμα περιστροφικά και μετά με στεγνό και καθαρό πανί το γυαλίζετε. Λεκέδες από αίμα, μπορούν να αντιμετωπιστούν ικανοποιητικά, απλώνοντας πάνω τους λίγο οξυγονούχο νερό (πωλείται στα φαρμακεία) και μετά χρησιμοποιώντας ένα μαλακό πανί ή μια χαρτοπετσέτα στεγνώνετε τον λεκέ. Αν στα δερμάτινα αντικείμενά σας έχουν εμφανιστεί λεκέδες μούχλας, διαλύστε λίγο καθαρό οινόπνευμα σε νερό και με προσοχή “κτυπήστε” – ταμπονάρετε τους λεκέδες με πανάκι εμποτισμένο με αυτό το υγρό. Αμέσως μετά πλένετε με διάλυμα νερού και σαπουνιού. Για να αφαιρέσετε ένα λεκέ από μελάνι, δοκιμάστε βάζοντας μια ικανοποιητική ποσότητα βαζελίνης πάνω στο λεκέ και αφήστε για μια μέρα. Καθαρίζετε τον λεκέ με πανάκι ή χαρτοπετσέτα ελαφρά βρεγμένη.

Στην περίπτωση που υπάρχουν διάφοροι λεκέδες στο δέρμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα διάλυμα από αγνό παρθένο ελαιόλαδο, ξύδι λευκό, μια ελάχιστη ποσότητα οινόπνευμα και ελάχιστο σαπούνι υγρό. Με το μείγμα αυτό απλώνουμε περιστροφικά με ένα σφουγγάρι μαλακό πάνω στους λεκέδες, το αφήνουμε να δράσει για λίγα δευτερόλεπτα και μετά με ένα άλλο σφουγγάρι εμποτισμένο σε νερό, το πλένουμε και το στεγνώνουμε με πολλή προσοχή αποφεύγοντας την απ’ ευθείας θερμότητα.

Μερικές φορές, όταν έχουμε ένα λεκέ ή βρωμιά που δεν έχει εισχωρήσει σε βάθος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια γόμα για μολύβια άσπρη, τρίβοντας ελαφρά τον λεκέ. Επίσης σε αντικείμενα που είναι φτιαγμένα με δέρματα επιδερμίδας και όχι NUBUCK ή καστόρια (παπούτσια, ζώνες, τσάντες κ.λ.π) μπορούμε να τους δώσουμε φρεσκάδα και λάμψη χρησιμοποιώντας λάδι για μωρά (baby oil).)

Αν για κάποιο λόγο η τσάντα σας βραχεί, αφήστε την να στεγνώσει καλά μόνη της, χωρίς τη χρήση κάποιας πηγής θερμότητας (όπως π.χ. σεσουάρ) γιατί το δέρμα θα ξεραθεί και θα χάσει την ελαστικότητά του. Μην ακουμπάτε την τσάντα σας σε ρούχα που το χρώμα τους δεν είναι φιξαρισμένο (π.χ. jeans)

ΠΩΣ ΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ ΜΙΑ ΤΣΑΝΤΑ.

Φυλάξτε την τσάντα σας σε υφασμάτινο σακούλι φύλαξης, όπως αυτό που προσφέρει δωρεάν η horsePOWER σε κάθε αγορά, ή εναλλακτικά σε κάποιο κουτί από χαρτόνι, γεμίστε την τσάντα σας με χαρτί λευκό και μαλακό (όχι τυπωμένο χαρτί γιατί μπορεί να λερώσει το εσωτερικό της τσάντας σας) ώστε να κρατάει την φόρμα της. Στην συσκευασία, προσθέστε 2-3 σακουλάκια που απορροφούν την υγρασία. Αερίζετε την τσάντα σας κάθε δυο βδομάδες για να μην εμφανιστούν σημάδια μούχλας πάνω στο δέρμα.

Είναι βέβαιο ότι η σωστή φροντίδα του δέρματος θα σας εξασφαλίσει την μακροζωία και την ζωντάνια των αγαπημένων σας δερμάτινων αντικειμένων.

Ραφή σε δέρμα

ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ να προτιμήσω ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ;

Και γιατί (να προτιμήσω) χειροποίητο;

Κάθε δημιουργία που είναι φτιαγμένη χειροποίητα έχει την υπέροχη αίσθηση της μοναδικότητας και της αυθεντικότητας. Έχει το πλεονέκτημα να είναι φτιαγμένη από άτομα που αγαπούν αυτό που κάνουν και το τελικό αποτέλεσμα της δημιουργίας μεταφέρει την αγάπη και την προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια, του ανθρώπου που το έφτιαξε.

Όταν κάποιος επιλέγει ένα χειροποίητο αντικείμενο,έχει την δυνατότητα να γνωρίσει το δημιουργό του,πράγμα πολύ σημαντικό. Μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του γράφοντας ένα e-mail, μιλώντας στο τηλέφωνο ή ακόμα και εξασφαλίζοντας μια συνάντηση γνωριμίας. Είναι ένας διαφορετικός τρόπος να κάνει κανείς τις αγορές του, τρόπος ιδιαίτερος, που σε κάνει ν’ αγαπάς ακόμα πιο πολύ το προϊόν που αγόρασες.

Αγοράζοντας ένα προϊόν χειροποίητο είναι ένας τρόπος σημαντικός να συμβάλεις στη στήριξη της δημιουργικότητας, είναι ένας τρόπος για να επιβραβεύσεις το ταλέντο, την αφοσίωση, την υπευθυνότητα.

Προτιμώντας ένα χειροποίητο προϊόν είναι ένας τρόπος να υπενθυμίσεις και ν’ αποδείξεις στους άλλους και στα νέα παιδιά ότι στον κόσμο αυτό δεν υπάρχουν μόνο τα βιομηχανοποιημένα, απρόσωπα πράγματα που κατακλύζουν την αγορά κατά εκατομμύρια. Τους μαθαίνεις να αγαπούν και να εκτιμούν τη μοναδικότητα.

Κάθε χειροποίητο αντικείμενο σέρνει πίσω του μια ιστορία, την έμπνευση του δημιουργού, την επιλογή του υλικού, τη δυσκολία και τη χαρά της κατασκευής. Μια ιστορία που δίνει μια ανεκτίμητη αξία στο αντικείμενο και συνδέει με έναν παράξενο και μοναδικό τρόπο το δημιουργό του με τον άνθρωπο που τελικά το αποκτά!

Συλλογή εργαλείων

Πώς αναγνωρίζουμε το γνήσιο δέρμα

Είναι αλήθεια ότι συχνά αναρωτιόμαστε αν η τσάντα ή γενικά το αντικείμενο που έχουμε μπροστά μας και που μοιάζει δερμάτινο, είναι στ’ αλήθεια φτιαγμένο από δέρμα ή από συνθετικό, απομίμηση δέρματος. Μπορεί στο ανθρώπινο μάτι η όψη να είναι πολύ όμοια, αυτό όμως που ξεχωρίζει τα δυο υλικά είναι η ποιότητα, η μηχανική τους αντοχή, η διάρκεια στο χρόνο, η δυνατότητα του δέρματος να διαπερνάται απ΄ τον αέρα, ν’ αναπνέει.

Το γνήσιο δέρμα είναι ένα υλικό φυσικό που δουλεύεται με την βοήθεια του ανθρώπινου χεριού, αντίθετα το συνθετικό δέρμα είναι ένα πλήρως βιομηχανοποιημένο υλικό. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να δούμε λίγο πιο αναλυτικά και απλά τι είναι αυτό που θα μας βοηθήσει να ξεχωρίσουμε ένα γνήσιο δέρμα.

Είναι ίσως περιττό να πούμε ότι το μεν πραγματικό δέρμα με τη χρήση γίνεται πιο μαλακό και η φθορά του είναι πολύ – πολύ αργή ενώ το συνθετικό δέρμα αντίθετα σκληραίνει με το χρόνο και σπάει και μάλιστα σύντομα.

Πως μπορούμε όμως άμεσα να έχουμε μια άποψη για το υλικό που μας παρουσιάζεται σαν δέρμα?

 • Το γνήσιο δέρμα έχει δυο όψεις, α) την εξωτερική όψη-επιδερμίδα και β) την πίσω όψη.

Η πίσω όψη είναι αυτή που με ασφάλεια θα μας δείξει την αυθεντικότητα του δέρματος. Η ελαφρά “τριχωτή” όψη του δέρματος θυμίζει καστόρι ενώ στο συνθετικό υπάρχουν ίνες υφάσματος ή πλαστικού. Ψάχτε λοιπόν μια άκρη του προϊόντος και αναδιπλώστε την ώστε να δείτε την υφή του υλικού.

 • Η μυρωδιά του δέρματος είναι γνωστή σε όλους, μυρίστε το προϊόν και αν είναι γνήσιο δέρμα θα το καταλάβετε αμέσως. Η χαρακτηριστική του μυρωδιά παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο ενώ στο συνθετικό η μυρωδιά σαφώς διαφέρει(πλαστικό) ή λείπει παντελώς.
 • Κάτι άλλο που θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν μικρό τεστ είναι η δοκιμή της σταγόνας του νερού.

Ρίξτε μερικές σταγόνες νερού, περιμένετε για μερικά δευτερόλεπτα. Θα δείτε ότι το νερό έχει εισχωρήσει στο δέρμα χωρίς να το αλλοιώσει (εκτός και αν υπάρχει επεξεργασία αδιαβροχοποίησης απ’ το βυρσοδεψείο, συνήθως στα δέρματα ταπετσαρίας). Πρέπει να γνωρίζετε ότι τα δέρματα που ανήκουν στην κατηγορία των καστοριών και των σαμουά ή αλλιώς NUBUCK είναι ιδιαίτερα απορροφητικά στο νερό εκτός και αν έχουν υποστεί αδιαβροχοποίηση απ΄το βυρσοδεψείο. Αντίθετα τα συνθετικά δέρματα, λόγω του ότι κατασκευάζονται απο παράγωγα πετρελαίου (πλαστικές ίνες) είναι συνήθως αδιάβροχα, εκτός βέβαια από αυτά που μιμούνται το καστόρι ή το NUBUCK.

 • Ομοιογένεια

Κανένα δέρμα δεν είναι ίδιο με ένα άλλο. Το πραγματικό δέρμα είναι μοναδικό και δεν επαναλαμβάνεται! Το γνήσιο δέρμα έχει χαρακτηριστικά ιδιαίτερα, ανάλογα από ποιο μέρος του ολόκληρου δέρματος είναι κομμένο.

Στο γνήσιο και ποιοτικό δέρμα, πολύ δύσκολα το χρώμα του θα είναι παντού απόλυτα το ίδιο, θα υπάρχουν σημεία ελαφρά πιο σκούρα ή πιο ανοικτά. Όπως και το δικό μας δέρμα έχει πόρους, έτσι και τα δέρματα που χρησιμοποιούνται για τα δερμάτινα αντικείμενα, έχουν τους πόρους τους, οι οποίοι δεν είναι ποτέ όμοιοι μεταξύ τους. Αν λοιπόν σε ένα καλά φωτισμένο μέρος, ξεχειλώσουμε ελαφρά με το χέρι μας και διαπιστώσουμε πόρους διαφορετικού μεγέθους, σχήματος και διάταξης τότε μπροστά μας έχουμε ένα γνήσιο δέρμα. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στο συνθετικό δέρμα γιατί όντας φτιαγμένο σε μηχανές, δύσκολα θα μιμηθεί μέχρι τέτοιου σημείου την “ατέλεια” του δέρματος.

Ένας άλλος τρόπος για να ξεχωρίσουμε το γνήσιο δέρμα από το συνθετικό είναι τα σημάδια που υπάρχουν στο γνήσιο δέρμα. Παρατηρώντας προσεκτικά ένα αντικείμενο, βλέπουμε ότι συνήθως έχει μικρά σημαδάκια. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό γιατί στο δέρμα μεταφέρονται και αποτυπώνονται τα μικρά γδαρσίματα που είχε το ζώο.

Τέλος, το ποιοτικό δέρμα δεν μπορεί ποτέ να είναι πολύ φθηνό γιατί μεταφέρει μια μακριά, δύσκολη και εξειδικευμένη εργασία πολλών ανθρώπων για να φτάσει να είναι ένα τελειωμένο προϊόν. Αντίθετα το συνθετικό δέρμα παράγεται μηχανικά και μαζικά χωρίς εξειδικευμένη παρέμβαση, στην πραγματικότητα οι μηχανές κατασκευάζουν και τυπώνουν το τελικό προϊόν.

Τελειώνοντας, νομίζουμε ότι το γνήσιο δέρμα αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του ανθρώπου από χιλιάδες χρόνια πριν και είναι ένα πολύτιμο υλικό με μεγάλη διαχρονική αξία, αληθινό και αναντικατάστατο από οποιαδήποτε απομίμησή του!