Είναι αλήθεια ότι συχνά αναρωτιόμαστε αν η τσάντα ή γενικά το αντικείμενο που έχουμε μπροστά μας και που μοιάζει δερμάτινο, είναι στ’ αλήθεια φτιαγμένο από δέρμα ή από συνθετικό, απομίμηση δέρματος. Μπορεί στο ανθρώπινο μάτι η όψη να είναι πολύ όμοια, αυτό όμως που ξεχωρίζει τα δυο υλικά είναι η ποιότητα, η μηχανική τους αντοχή, η διάρκεια στο χρόνο, η δυνατότητα του δέρματος να διαπερνάται απ΄ τον αέρα, ν’ αναπνέει.

Το γνήσιο δέρμα είναι ένα υλικό φυσικό που δουλεύεται με την βοήθεια του ανθρώπινου χεριού, αντίθετα το συνθετικό δέρμα είναι ένα πλήρως βιομηχανοποιημένο υλικό. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να δούμε λίγο πιο αναλυτικά και απλά τι είναι αυτό που θα μας βοηθήσει να ξεχωρίσουμε ένα γνήσιο δέρμα.

Είναι ίσως περιττό να πούμε ότι το μεν πραγματικό δέρμα με τη χρήση γίνεται πιο μαλακό και η φθορά του είναι πολύ – πολύ αργή ενώ το συνθετικό δέρμα αντίθετα σκληραίνει με το χρόνο και σπάει και μάλιστα σύντομα.

Πως μπορούμε όμως άμεσα να έχουμε μια άποψη για το υλικό που μας παρουσιάζεται σαν δέρμα?

  • Το γνήσιο δέρμα έχει δυο όψεις, α) την εξωτερική όψη-επιδερμίδα και β) την πίσω όψη.

Η πίσω όψη είναι αυτή που με ασφάλεια θα μας δείξει την αυθεντικότητα του δέρματος. Η ελαφρά “τριχωτή” όψη του δέρματος θυμίζει καστόρι ενώ στο συνθετικό υπάρχουν ίνες υφάσματος ή πλαστικού. Ψάχτε λοιπόν μια άκρη του προϊόντος και αναδιπλώστε την ώστε να δείτε την υφή του υλικού.

  • Η μυρωδιά του δέρματος είναι γνωστή σε όλους, μυρίστε το προϊόν και αν είναι γνήσιο δέρμα θα το καταλάβετε αμέσως. Η χαρακτηριστική του μυρωδιά παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο ενώ στο συνθετικό η μυρωδιά σαφώς διαφέρει(πλαστικό) ή λείπει παντελώς.
  • Κάτι άλλο που θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν μικρό τεστ είναι η δοκιμή της σταγόνας του νερού.

Ρίξτε μερικές σταγόνες νερού, περιμένετε για μερικά δευτερόλεπτα. Θα δείτε ότι το νερό έχει εισχωρήσει στο δέρμα χωρίς να το αλλοιώσει (εκτός και αν υπάρχει επεξεργασία αδιαβροχοποίησης απ’ το βυρσοδεψείο, συνήθως στα δέρματα ταπετσαρίας). Πρέπει να γνωρίζετε ότι τα δέρματα που ανήκουν στην κατηγορία των καστοριών και των σαμουά ή αλλιώς NUBUCK είναι ιδιαίτερα απορροφητικά στο νερό εκτός και αν έχουν υποστεί αδιαβροχοποίηση απ΄το βυρσοδεψείο. Αντίθετα τα συνθετικά δέρματα, λόγω του ότι κατασκευάζονται απο παράγωγα πετρελαίου (πλαστικές ίνες) είναι συνήθως αδιάβροχα, εκτός βέβαια από αυτά που μιμούνται το καστόρι ή το NUBUCK.

  • Ομοιογένεια

Κανένα δέρμα δεν είναι ίδιο με ένα άλλο. Το πραγματικό δέρμα είναι μοναδικό και δεν επαναλαμβάνεται! Το γνήσιο δέρμα έχει χαρακτηριστικά ιδιαίτερα, ανάλογα από ποιο μέρος του ολόκληρου δέρματος είναι κομμένο.

Στο γνήσιο και ποιοτικό δέρμα, πολύ δύσκολα το χρώμα του θα είναι παντού απόλυτα το ίδιο, θα υπάρχουν σημεία ελαφρά πιο σκούρα ή πιο ανοικτά. Όπως και το δικό μας δέρμα έχει πόρους, έτσι και τα δέρματα που χρησιμοποιούνται για τα δερμάτινα αντικείμενα, έχουν τους πόρους τους, οι οποίοι δεν είναι ποτέ όμοιοι μεταξύ τους. Αν λοιπόν σε ένα καλά φωτισμένο μέρος, ξεχειλώσουμε ελαφρά με το χέρι μας και διαπιστώσουμε πόρους διαφορετικού μεγέθους, σχήματος και διάταξης τότε μπροστά μας έχουμε ένα γνήσιο δέρμα. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στο συνθετικό δέρμα γιατί όντας φτιαγμένο σε μηχανές, δύσκολα θα μιμηθεί μέχρι τέτοιου σημείου την “ατέλεια” του δέρματος.

Ένας άλλος τρόπος για να ξεχωρίσουμε το γνήσιο δέρμα από το συνθετικό είναι τα σημάδια που υπάρχουν στο γνήσιο δέρμα. Παρατηρώντας προσεκτικά ένα αντικείμενο, βλέπουμε ότι συνήθως έχει μικρά σημαδάκια. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό γιατί στο δέρμα μεταφέρονται και αποτυπώνονται τα μικρά γδαρσίματα που είχε το ζώο.

Τέλος, το ποιοτικό δέρμα δεν μπορεί ποτέ να είναι πολύ φθηνό γιατί μεταφέρει μια μακριά, δύσκολη και εξειδικευμένη εργασία πολλών ανθρώπων για να φτάσει να είναι ένα τελειωμένο προϊόν. Αντίθετα το συνθετικό δέρμα παράγεται μηχανικά και μαζικά χωρίς εξειδικευμένη παρέμβαση, στην πραγματικότητα οι μηχανές κατασκευάζουν και τυπώνουν το τελικό προϊόν.

Τελειώνοντας, νομίζουμε ότι το γνήσιο δέρμα αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του ανθρώπου από χιλιάδες χρόνια πριν και είναι ένα πολύτιμο υλικό με μεγάλη διαχρονική αξία, αληθινό και αναντικατάστατο από οποιαδήποτε απομίμησή του!